Warstwowiec

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1738
Warstwowiec
fot. Dream79 / elements.envato.com

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • łyżeczka amoniaku
  • Masa:
  • 4 jaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • kostka margaryny
  • 3/4 l mleka
  • szklanka śmietany
  • szklanka cukru
  • Ponadto:
  • słoik dżemu śliwkowego
  • puszka masy krówkowej
  • opakowanie rodzynek

Opis przygotowania:

1. Ciasto: jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną utrzyj. Mąkę pszenną połącz z amoniakiem, posiekaj z margaryną. Połącz z masą jajeczną. Upiecz 4 placki (około 25 minut w temperaturze 180 stopni).

2. Masa: jajka, śmietanę, mąkę i cukier waniliowy zmiksuj. Mleko zagotuj z margaryną i cukrem. Wlej masę jajeczną. Gotuj, aż krem zgęstnieje.

3. Jeden placek posmaruj dżemem i 1/4 masy. Ułóż placek, posmaruj 1/4 masy. Ułóż placek, posmaruj masą krówkową i 1/4 masy. Ułóż placek. Posmaruj resztą masy, posyp rodzynkami.

Autor: natalina4

Komentarze (0)