Warstwowiec
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1966
Składniki:
- Ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- łyżeczka amoniaku
- Masa:
- 4 jaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 opakowania cukru waniliowego
- kostka margaryny
- 3/4 l mleka
- szklanka śmietany
- szklanka cukru
- Ponadto:
- słoik dżemu śliwkowego
- puszka masy krówkowej
- opakowanie rodzynek
Opis przygotowania:
1. Ciasto: jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną utrzyj. Mąkę pszenną połącz z amoniakiem, posiekaj z margaryną. Połącz z masą jajeczną. Upiecz 4 placki (około 25 minut w temperaturze 180 stopni).
2. Masa: jajka, śmietanę, mąkę i cukier waniliowy zmiksuj. Mleko zagotuj z margaryną i cukrem. Wlej masę jajeczną. Gotuj, aż krem zgęstnieje.
3. Jeden placek posmaruj dżemem i 1/4 masy. Ułóż placek, posmaruj 1/4 masy. Ułóż placek, posmaruj masą krówkową i 1/4 masy. Ułóż placek. Posmaruj resztą masy, posyp rodzynkami.
2. Masa: jajka, śmietanę, mąkę i cukier waniliowy zmiksuj. Mleko zagotuj z margaryną i cukrem. Wlej masę jajeczną. Gotuj, aż krem zgęstnieje.
3. Jeden placek posmaruj dżemem i 1/4 masy. Ułóż placek, posmaruj 1/4 masy. Ułóż placek, posmaruj masą krówkową i 1/4 masy. Ułóż placek. Posmaruj resztą masy, posyp rodzynkami.
Komentarze (0)