Deser z żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1960
Składniki:
- 2 liście sałaty do przybrania deseru
- natka selera do dekoracji
- Na deser:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka 2 %
- 2 szklanki suszonych żurawin
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 łyżka rumu białego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Sałatę oraz natkę selera umyć i osaczyć z wody. Suszoną żurawinę sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i posiekać na drobne kawałeczki
Przygotować deser: żelatynę zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie do rondla wlać mleko, śmietanę, wsypać cukier puder i wlać ekstrakt waniliowy. Składniki postawić na średnim ogniu i energicznie mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego rum, dodać posiekaną wcześniej żurawinę, po czym dokładnie wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, dodać do tego namoczoną żelatynę, ponownie wymieszać i całość przelać do odpowiedniej foremki. Wszystko przestudzić, wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia żelatyny. Po zastygnięciu wyciągnąć z lodówki, przełożyć na wyłożony sałatą talerz i udekorować natką selera.
Przygotować deser: żelatynę zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie do rondla wlać mleko, śmietanę, wsypać cukier puder i wlać ekstrakt waniliowy. Składniki postawić na średnim ogniu i energicznie mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego rum, dodać posiekaną wcześniej żurawinę, po czym dokładnie wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, dodać do tego namoczoną żelatynę, ponownie wymieszać i całość przelać do odpowiedniej foremki. Wszystko przestudzić, wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia żelatyny. Po zastygnięciu wyciągnąć z lodówki, przełożyć na wyłożony sałatą talerz i udekorować natką selera.
Komentarze (0)