Deser z żurawiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1725
Deser z żurawiną
fot. ukanda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 liście sałaty do przybrania deseru
  • natka selera do dekoracji
  • Na deser:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka 2 %
  • 2 szklanki suszonych żurawin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1 łyżka rumu białego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Sałatę oraz natkę selera umyć i osaczyć z wody. Suszoną żurawinę sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i posiekać na drobne kawałeczki

Przygotować deser: żelatynę zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie do rondla wlać mleko, śmietanę, wsypać cukier puder i wlać ekstrakt waniliowy. Składniki postawić na średnim ogniu i energicznie mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego rum, dodać posiekaną wcześniej żurawinę, po czym dokładnie wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, dodać do tego namoczoną żelatynę, ponownie wymieszać i całość przelać do odpowiedniej foremki. Wszystko przestudzić, wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia żelatyny. Po zastygnięciu wyciągnąć z lodówki, przełożyć na wyłożony sałatą talerz i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów