Zrazy ze szpinakiem z końskiej polędwicy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2626
Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego
- pęczek szpinaku
- 0,5 kg końskiej polędwicy
- Na marynatę:
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki octu 10 %
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna pieprzu
- 2 ziela angielskie
Opis przygotowania:
Mięso oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje. Następnie przygotować marynatę: 2 szklanki wody wymieszać z octem. Dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz oproszone pieprzem i solą mięso. Całość wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć i osączyć z zalewy. Szpinak pokroić na kawałki. Cebule obrać ze skóry. Jedną cebulę pokroić w plastry, a drugą pokroić w drobną kostkę. Plastry cebuli oraz pokrojony szpinak zawinąć w porcje mięsa i spiąć wykałaczkami. Spięte przełożyć do rondla i posypać pokrojoną drobno cebulą. Wszystko zalać oliwą z oliwek, czerwonym winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)