Zrazy ze szpinakiem z końskiej polędwicy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1629
Zrazy ze szpinakiem z końskiej polędwicy
fot. loloieg / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego
  • pęczek szpinaku
  • 0,5 kg końskiej polędwicy
  • Na marynatę:
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki octu 10 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 ziela angielskie

Opis przygotowania:

Mięso oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje. Następnie przygotować marynatę: 2 szklanki wody wymieszać z octem. Dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz oproszone pieprzem i solą mięso. Całość wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć i osączyć z zalewy. Szpinak pokroić na kawałki. Cebule obrać ze skóry. Jedną cebulę pokroić w plastry, a drugą pokroić w drobną kostkę. Plastry cebuli oraz pokrojony szpinak zawinąć w porcje mięsa i spiąć wykałaczkami. Spięte przełożyć do rondla i posypać pokrojoną drobno cebulą. Wszystko zalać oliwą z oliwek, czerwonym winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy