Kurczak grillowany z ryżem i warzywami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1872
Kurczak grillowany z ryżem i warzywami
fot. magikalfolk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mini kolb kukurydzy w zalewie
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brokuła oraz mięso umyć i osączyć z wody. Udka z kurczaka oprószyć pieprzem, solą skropić olejem i grillować do miękkości na rozpalonym ruszcie grilla. Upieczone mięso obrać z kości i przełożyć do miski. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do kurczaka w misce. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Kolby kukurydzy osączyć z zalewy i dodać do całości. Wszystko skropić sosem sojowym oraz sosem hoisin, wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów