Sznycle z serem i makaronem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2799
Składniki:
- 300 g łopatki cielęcej bez kości
- 250 g makaronu lasagne
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 15 dag sera pleśniowego Gorgonzola
- Na sos:
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 100 ml bulionu mięsnego z kostki
- 100 g masła
- pęczek bazylii
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Mięso, koperek zielony oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na małe porcje i oprószyć pieprzem oraz solą. Makaron lasagne włożyć do garnka, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić, pociąć na podłużne paski o szerokości 2 cm i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i smażyć na rozgrzanym maśle. Do smażonego czosnku dodać porcje mięsa i smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień na mniejszy i przygotować sos: do smażonego mięsa dodać 100 g masła, pokrojoną drobno bazylię, zielony koperek i kiedy masło się rozpuści, wlać wino oraz bulion warzywny i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Duszone składniki doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Pod koniec duszenia na mięso nałożyć pokrojony w plastry ser pleśniowy, całość przykryć i dusić do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do makaronu.
Komentarze (0)