Sznycle z serem i makaronem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2555
Sznycle z serem i makaronem
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki cielęcej bez kości
  • 250 g makaronu lasagne
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag sera pleśniowego Gorgonzola
  • Na sos:
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 100 ml bulionu mięsnego z kostki
  • 100 g masła
  • pęczek bazylii
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Mięso, koperek zielony oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na małe porcje i oprószyć pieprzem oraz solą. Makaron lasagne włożyć do garnka, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić, pociąć na podłużne paski o szerokości 2 cm i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i smażyć na rozgrzanym maśle. Do smażonego czosnku dodać porcje mięsa i smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień na mniejszy i przygotować sos: do smażonego mięsa dodać 100 g masła, pokrojoną drobno bazylię, zielony koperek i kiedy masło się rozpuści, wlać wino oraz bulion warzywny i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Duszone składniki doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Pod koniec duszenia na mięso nałożyć pokrojony w plastry ser pleśniowy, całość przykryć i dusić do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do makaronu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów