Zrazy wołowe z makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2136
Zrazy wołowe z makaronem
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g karkówki wołowej (bez kości)
  • 15 g solonych orzeszków ziemnych
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 6 liści winogron
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ogórki zielone
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie małych wykałaczek

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Warzywa, mięso i liście winogron umyć i osączyć z wody. 1,5 ogórka pokroić w słomkę, resztę pokroić w plastry i przełożyć na talerz. Marchew pokroić w słomkę. Cebule obrać i pokroić w plastry. Wołowinę pokroić na porcje, ubić tłuczkiem i nałożyć na nią pokrojone warzywa. Całość zawinąć w liście winogron, spiąć wykałaczkami i przełożyć do garnka. Następnie wodą, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe oraz olej. Oprószyć pieprzem i solą i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Ugotowane dodać do makaronu z ogórkiem. Całość posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów