Zrazy wołowe z makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2397
Składniki:
- 500 g karkówki wołowej (bez kości)
- 15 g solonych orzeszków ziemnych
- 30 g makaronu ryżowego
- 6 liści winogron
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 2 ogórki zielone
- 2 łyżki oleju
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu
- 1,5 szklanki wody
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie małych wykałaczek
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Warzywa, mięso i liście winogron umyć i osączyć z wody. 1,5 ogórka pokroić w słomkę, resztę pokroić w plastry i przełożyć na talerz. Marchew pokroić w słomkę. Cebule obrać i pokroić w plastry. Wołowinę pokroić na porcje, ubić tłuczkiem i nałożyć na nią pokrojone warzywa. Całość zawinąć w liście winogron, spiąć wykałaczkami i przełożyć do garnka. Następnie wodą, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe oraz olej. Oprószyć pieprzem i solą i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Ugotowane dodać do makaronu z ogórkiem. Całość posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)