Rolada z polędwicy wołowej i nori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3206
Składniki:
- 40 g wędzonej polędwicy wołowej w plastrach
- 5 dag kiełków czerwonej kapusty
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 cebula
- 1 arkusz nori
- sól
Opis przygotowania:
Arkusz nori oraz kiełki kapusty czerwonej sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Następnie kiełki kapusty wyłożyć na talerz, natomiast nori pokroić w paski 2 cm. Marchew umyć, a cebulę obrać ze skóry. Oba te składniki zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w słomkę. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Na plastry polędwicy wołowej przełożyć pokrojone składniki i nałożyć ryż. Całość zawinąć w rulony i obłożyć plastrami nori. Na nori wyłożyć 2 łyżki zgniecionego na miazgę ryżu, po czym wszystko przełożyć na talerz.
Komentarze (0)