Raita imbirowa

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1747
Raita imbirowa
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 czerwona papryka chili
  • 0,5 szklanki świeżo tartego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • natka kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć ze startym imbirem. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Następnie wlać do tego jogurt grecki, olej rzepakowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać mieloną gorczycę i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do miski i posypać pokrojoną drobno kolendrą

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów