Raita imbirowa
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2039
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 czerwona papryka chili
- 0,5 szklanki świeżo tartego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- natka kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć ze startym imbirem. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Następnie wlać do tego jogurt grecki, olej rzepakowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać mieloną gorczycę i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do miski i posypać pokrojoną drobno kolendrą
Komentarze (0)