Sernik z ciemnym ciastem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 4972
Składniki:
- Ciasto:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg margaryny
- 2-3 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ser:
- 0,5 kg sera
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kaszy manny
- aromat migdałowy
- bakalie (opcjonalnie)
Opis przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzieli na 2 kule, każdą dać do woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.W tym czasie z 3 białek ubić pianę,ser zmielić dać z żółtkami kaszą manna i cukrem do białek i starannie wymieszać. Wyjąć z zamrażarki 1 kulę potrzeć na tarce jarzynowej na spód tortownicy wysmarowanej masłem na to dać ser a na ser potrzeć 2 kulę. Piec około 1 godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze (1)
Bardzo dobre, polecam! :)