Zrazy ze szparagami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1503
Zrazy ze szparagami i szpinakiem
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 g zielonych szparagów
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową pokroić na porcje i rozbić tłuczkiem. Następnie rozbite mięso wysmarować z jednej strony musztardą, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć liśćmi szpinaku (pozostały szpinak wyłożyć na talerz), po czym dodać do tego pokrojone na kawałki szparagi. Całość zawinąć w rulony, obwiązać dratwą i przełożyć do rondla. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia i osączyć z bulionu. Osączone zrazy przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz ze szpinakiem i polać sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów