Tokań z polędwicy wołowej
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2756
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej bez kości
- 200 g zielonego groszku z zalewy
- 30 grzybów (kurki)
- 15 dag wędzonego boczku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 pęczek szpinaku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak sparzyć wrzątkiem, odcedzić z wody i przełożyć na talerz. Dodać do tego osaczony z zalewy zielony groszek. Ziemniaki zalać niewielką ilością wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Następnie przełożyć je do składników na talerzu. Polędwicę wołową, umyć, osączyć z wody i razem z boczkiem pokroić w cienkie plastry. Następnie obrać cebulę, czosnek, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do tego dodać pokrojone mięso i obsmażyć. Do mięsa wlać wino, przecier pomidorowy, oczyszczone i pokrojone w plastry kurki, doprawić pieprzem, solą oraz mieloną papryką, po czym całość dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe wyciągnąć i przełożyć do pozostałych składników.
Komentarze (0)