Tokań z polędwicy wołowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2404
Tokań z polędwicy wołowej
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej bez kości
  • 200 g zielonego groszku z zalewy
  • 30 grzybów (kurki)
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak sparzyć wrzątkiem, odcedzić z wody i przełożyć na talerz. Dodać do tego osaczony z zalewy zielony groszek. Ziemniaki zalać niewielką ilością wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Następnie przełożyć je do składników na talerzu. Polędwicę wołową, umyć, osączyć z wody i razem z boczkiem pokroić w cienkie plastry. Następnie obrać cebulę, czosnek, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do tego dodać pokrojone mięso i obsmażyć. Do mięsa wlać wino, przecier pomidorowy, oczyszczone i pokrojone w plastry kurki, doprawić pieprzem, solą oraz mieloną papryką, po czym całość dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe wyciągnąć i przełożyć do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów