Zrazy z tuńczyka z rzepą i pastą z makreli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1824
Zrazy z tuńczyka z rzepą i pastą z makreli
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z tuńczyka
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 4 marchewki
  • 2 białe rzepy
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 2 łyżki gotowej pasty z makreli
  • główka sałaty czerwonej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, zalać śmietaną, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wyłożyć na talerz i dodać do tego liście czerwonej sałaty. Marchew i cebulę obrać ze skóry, zalać 2 l wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ugotowane warzywa pokroić w plastry. Ogórki kiszone pokroić w podłużną słomkę. Filety z tuńczyka pokroić w podłużne plastry, po czym nałożyć na nie pokrojone warzywa i całość owinąć cienką nitką. Owinięte nitką składniki przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na małym ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, usunąć nitkę i dodać do składników na talerzu wraz z pastą z makreli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów