Zrazy z tuńczyka z rzepą i pastą z makreli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1824
Składniki:
- 400 g filetów z tuńczyka
- 100 ml śmietany 18 %
- 4 marchewki
- 2 białe rzepy
- 2 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 2 łyżki gotowej pasty z makreli
- główka sałaty czerwonej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, zalać śmietaną, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wyłożyć na talerz i dodać do tego liście czerwonej sałaty. Marchew i cebulę obrać ze skóry, zalać 2 l wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ugotowane warzywa pokroić w plastry. Ogórki kiszone pokroić w podłużną słomkę. Filety z tuńczyka pokroić w podłużne plastry, po czym nałożyć na nie pokrojone warzywa i całość owinąć cienką nitką. Owinięte nitką składniki przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na małym ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, usunąć nitkę i dodać do składników na talerzu wraz z pastą z makreli.
Komentarze (0)