Pasta z makreli

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2206
Pasta z makreli
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 120 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 średnie makrele wędzone
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makrelę oczyścić ze skóry i ości, po czym połamać na drobne kawałki i zmiksować mikserem. Żelatynę namoczyć w sosie sojowym. Kiedy napęcznieje, dodać ją do zmiksowanej ryby. Dodać do tego również pastę chili, sok cytrynowy, majonez i kwaśną śmietanę. Doprawić pieprzem oraz solą i całość jeszcze raz zmiksować. Zmiksowane składniki zawinąć w folię spożywczą i na 2 godziny wstawić do lodówki, aby zakrzepła żelatyna. Następnie wyciągnąć z lodówki, odwinąć folię, po czym gotową pastę pokroić na porcje, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów