Pasta z makreli
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2206
Składniki:
- 120 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 2 średnie makrele wędzone
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 łyżka soku cytrynowego
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makrelę oczyścić ze skóry i ości, po czym połamać na drobne kawałki i zmiksować mikserem. Żelatynę namoczyć w sosie sojowym. Kiedy napęcznieje, dodać ją do zmiksowanej ryby. Dodać do tego również pastę chili, sok cytrynowy, majonez i kwaśną śmietanę. Doprawić pieprzem oraz solą i całość jeszcze raz zmiksować. Zmiksowane składniki zawinąć w folię spożywczą i na 2 godziny wstawić do lodówki, aby zakrzepła żelatyna. Następnie wyciągnąć z lodówki, odwinąć folię, po czym gotową pastę pokroić na porcje, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)