Kedgeree z makreli, ryżu i jajek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2868
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
- 2 dymki
- 2 łyżki masła
- 1 makrela wędzona
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka przypraw garam masala
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makrelę wędzoną oczyścić ze skóry, ości i podzielić na drobne kawałeczki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 1 l lekko osolonej wody, dodać do tego kawałki wędzonej makreli, po czym ugotować na sypko i odparować. Jajka zalać 3 szklankami wody, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej dymki dodać przyprawę garam masala, kurkumę, mielone nasiona kolendry i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż z makrelą, mrożony groszek i pokrojoną na kawałki paprykę chili. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty pod przykryciem. Pod koniec smażenia dodać do tego ugotowane wcześniej jajka, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)