Kedgeree z makreli, ryżu i jajek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2868
Kedgeree z makreli, ryżu i jajek
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 2 dymki
  • 2 łyżki masła
  • 1 makrela wędzona
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka przypraw garam masala
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makrelę wędzoną oczyścić ze skóry, ości i podzielić na drobne kawałeczki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 1 l lekko osolonej wody, dodać do tego kawałki wędzonej makreli, po czym ugotować na sypko i odparować. Jajka zalać 3 szklankami wody, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej dymki dodać przyprawę garam masala, kurkumę, mielone nasiona kolendry i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż z makrelą, mrożony groszek i pokrojoną na kawałki paprykę chili. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty pod przykryciem. Pod koniec smażenia dodać do tego ugotowane wcześniej jajka, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów