Sałatka z jaj i makreli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2381
Składniki:
- 3 makrele wędzone
- 4 jajka
- 1 por
- 4 liście kruchej sałaty
- sok z 1 cytryny
- Na sos:
- 20 ml gęstej śmietany
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 1 pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryby obrać ze skóry, oczyścić z ości i podzielić na małe kawałeczki. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu obrać ze skorupek i pokroić w krążki. Por umyć i pokroić w krążki. Liście sałaty pokroić w cienkie paski. Por i sałatę wymieszać ze sobą, skropić sokiem z cytryny i niewielką ilością sosu
Sos wykonać następująco: śmietanę rozetrzeć z musztardą, solą i pieprzem. Po roztarciu dodać zielony koperek. Na por i sałatę nakładać rzędami na przemian jajka i kawałki ryby. Posypać pieprzem i solą. Rybę i sos podajemy w oddzielnych półmiskach.
Sos wykonać następująco: śmietanę rozetrzeć z musztardą, solą i pieprzem. Po roztarciu dodać zielony koperek. Na por i sałatę nakładać rzędami na przemian jajka i kawałki ryby. Posypać pieprzem i solą. Rybę i sos podajemy w oddzielnych półmiskach.
Komentarze (0)