Sałatka z jaj i makreli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2381
Sałatka z jaj i makreli
fot. tsuihin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 makrele wędzone
  • 4 jajka
  • 1 por
  • 4 liście kruchej sałaty
  • sok z 1 cytryny
  • Na sos:
  • 20 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryby obrać ze skóry, oczyścić z ości i podzielić na małe kawałeczki. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu obrać ze skorupek i pokroić w krążki. Por umyć i pokroić w krążki. Liście sałaty pokroić w cienkie paski. Por i sałatę wymieszać ze sobą, skropić sokiem z cytryny i niewielką ilością sosu

Sos wykonać następująco: śmietanę rozetrzeć z musztardą, solą i pieprzem. Po roztarciu dodać zielony koperek. Na por i sałatę nakładać rzędami na przemian jajka i kawałki ryby. Posypać pieprzem i solą. Rybę i sos podajemy w oddzielnych półmiskach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów