Zrazy z rodzynkami i pachnotką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2053
Składniki:
- 100 g rodzynek
- 4 kotlety schabowe wieprzowe
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 pomidory
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 garść liści pachnotki zwyczajnej
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cytryna
- 1 czerwona sałata
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Liście pachnotki zwyczajnej oraz rodzynki przełożyć na sito i sparzyć wrzącą wodą. Pomidory pokroić w ćwiartki i razem z sałatą wyłożyć na talerz. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i oprószyć je szczyptą soli i pieprzu. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą.
Następnie na rozbite mięso nałożyć sparzone wcześniej rodzynki z liśćmi pachnotki zwyczajnej. Całość zrolować, spiąć małymi wykałaczkami, obtoczyć w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu.
Wszystko polać pikantnym keczupem i udekorować pokrojoną cytryną.
Następnie na rozbite mięso nałożyć sparzone wcześniej rodzynki z liśćmi pachnotki zwyczajnej. Całość zrolować, spiąć małymi wykałaczkami, obtoczyć w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu.
Wszystko polać pikantnym keczupem i udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)