Ogórki smażone z pachnotką zwyczajną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2716
Ogórki smażone z pachnotką zwyczajną
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki liści pachnotki zwyczajnej
  • 1,5 łyżeczki octu ryżowego
  • 1, 5 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pachnotkę zwyczajną sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Ogórki przekroić podłużnie, wyłuskać z nich nasiona, a następnie pokroić je w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej rzepakowy na patelni, dodać do niego pokrojone ogórki, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojoną papryką dodać do smażonych ogórków. Następnie dodać do tego posiekaną pachnotkę zwyczajną, wlać sos sojowy, ocet ryżowy, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Pod koniec smażenia wszystko skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba, wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów