Ogórki smażone z pachnotką zwyczajną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2716
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki liści pachnotki zwyczajnej
- 1,5 łyżeczki octu ryżowego
- 1, 5 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pachnotkę zwyczajną sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Ogórki przekroić podłużnie, wyłuskać z nich nasiona, a następnie pokroić je w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej rzepakowy na patelni, dodać do niego pokrojone ogórki, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojoną papryką dodać do smażonych ogórków. Następnie dodać do tego posiekaną pachnotkę zwyczajną, wlać sos sojowy, ocet ryżowy, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Pod koniec smażenia wszystko skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba, wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)