Spaghetti z warzywami, pieczarkami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1374
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 g małych pieczarek
- 200 g zielonego groszku w łupinie
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 dymka
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry i pokroić drobno. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w ćwiartki. Następnie makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej marchew, dymkę, zielony groszek w łupinie i pieczarki. Składniki doprawić do smaku sosem sojowym, sosem słodkim chili i dusić przez 30 sekund. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny i dusić jeszcze do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego orzechy laskowe, ugotowany wcześniej makaron i dobrze wymieszać. Wszystko dusić przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)