Spaghetti z warzywami, pieczarkami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1133
Spaghetti z warzywami, pieczarkami i orzechami
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 g małych pieczarek
  • 200 g zielonego groszku w łupinie
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 dymka
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry i pokroić drobno. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w ćwiartki. Następnie makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej marchew, dymkę, zielony groszek w łupinie i pieczarki. Składniki doprawić do smaku sosem sojowym, sosem słodkim chili i dusić przez 30 sekund. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny i dusić jeszcze do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego orzechy laskowe, ugotowany wcześniej makaron i dobrze wymieszać. Wszystko dusić przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów