Zrazy cielęce z ziołową bagietką i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2541
Zrazy cielęce z ziołową bagietką i pieczarkami
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy cielęcej
  • 150 g masła
  • 20 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki drobno krojonego szczypiorku
  • 2 łyżki krojonego, zielonego koperku
  • 2 łyżki krojonego, świeżego tymianku
  • 2 pory
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zioła angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 duża bagietka
  • 0,5 łyżki mąki
  • 0,5 l wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, pieczarki oraz mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Zieloną pietruszkę, koperek, tymianek oraz szczypiorek wymieszać ze sobą. Por pokroić na kawałki. Cielęcinę podzielić na porcje, po czym utłuc tłuczkiem do mięsa. Ubite mięso wysmarować musztardą z jednej strony i dodać do tego pokrojonego pora, po czym całość zawinąć w rulony, które należy spiąć małymi wykałaczkami.

Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać zawinięte rulony mięsa i zrumienić. Potem wszystko zalać lekko osoloną wodą, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.

Bagietkę pokroić na kawałki. 100 g masła stopić na patelni, dodać pokrojoną wcześniej natkę pietruszki, koperek, tymianek oraz szczypiorek, oprószyć szczyptą soli i pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Usmażone warzywa wraz z tłuszczem przełożyć na bagietkę i dodać do zrazów.

Umyte pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać 50 g masła na patelni, dodać pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem zmniejszyć ognień, wlać śmietanę, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów