Zrazy cielęce z ziołową bagietką i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2541
Składniki:
- 400 g polędwicy cielęcej
- 150 g masła
- 20 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki drobno posiekanej natki zielonej pietruszki
- 2 łyżki drobno krojonego szczypiorku
- 2 łyżki krojonego, zielonego koperku
- 2 łyżki krojonego, świeżego tymianku
- 2 pory
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 2 zioła angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 duża bagietka
- 0,5 łyżki mąki
- 0,5 l wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, pieczarki oraz mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Zieloną pietruszkę, koperek, tymianek oraz szczypiorek wymieszać ze sobą. Por pokroić na kawałki. Cielęcinę podzielić na porcje, po czym utłuc tłuczkiem do mięsa. Ubite mięso wysmarować musztardą z jednej strony i dodać do tego pokrojonego pora, po czym całość zawinąć w rulony, które należy spiąć małymi wykałaczkami.
Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać zawinięte rulony mięsa i zrumienić. Potem wszystko zalać lekko osoloną wodą, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.
Bagietkę pokroić na kawałki. 100 g masła stopić na patelni, dodać pokrojoną wcześniej natkę pietruszki, koperek, tymianek oraz szczypiorek, oprószyć szczyptą soli i pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Usmażone warzywa wraz z tłuszczem przełożyć na bagietkę i dodać do zrazów.
Umyte pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać 50 g masła na patelni, dodać pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem zmniejszyć ognień, wlać śmietanę, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki dodać do potrawy.
Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do zeszklonego czosnku dodać zawinięte rulony mięsa i zrumienić. Potem wszystko zalać lekko osoloną wodą, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.
Bagietkę pokroić na kawałki. 100 g masła stopić na patelni, dodać pokrojoną wcześniej natkę pietruszki, koperek, tymianek oraz szczypiorek, oprószyć szczyptą soli i pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Usmażone warzywa wraz z tłuszczem przełożyć na bagietkę i dodać do zrazów.
Umyte pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać 50 g masła na patelni, dodać pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem zmniejszyć ognień, wlać śmietanę, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki dodać do potrawy.
Komentarze (0)