Żurek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4053
Żurek

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g białej kiełbasy
  • 1 opakowanie żurku instant
  • 160 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 liście laurowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • kilka małych pieczarek
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • odrobina majeranku

Opis przygotowania:

Wędzony boczek i białą kiełbasę zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, a wywar przecedzić. Następnie dodać do wywaru zawartość opakowania żurku instant. Całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień i przyprawić zupę do smaku czosnkiem roztartym z solą. Następnie dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną, całość rozprowadzić z niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy i ponownie zagotować. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Gotową zupę wlać do talerzy, każdą porcję udekorować plastrami wcześniej ugotowanej białej kiełbasy, podsmażonymi pieczarkami i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Bezpośrednio przed podaniem posyp żurek odrobiną majeranku.

Autor: mar4

Komentarze (2)

W sam raz ten żurek na Wielkanoc. :)

Uwielbiam żurek, ale zamiast białej kiełbasy dodaję zwykłą gdyż za białą nie przepadam:)

Podobne przepisy

Więcej przepisów