Żurek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4053
Składniki:
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g białej kiełbasy
- 1 opakowanie żurku instant
- 160 ml śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2-3 liście laurowe
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 jaja ugotowane na twardo
- kilka małych pieczarek
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- odrobina majeranku
Opis przygotowania:
Wędzony boczek i białą kiełbasę zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, a wywar przecedzić. Następnie dodać do wywaru zawartość opakowania żurku instant. Całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień i przyprawić zupę do smaku czosnkiem roztartym z solą. Następnie dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną, całość rozprowadzić z niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy i ponownie zagotować. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na maśle. Gotową zupę wlać do talerzy, każdą porcję udekorować plastrami wcześniej ugotowanej białej kiełbasy, podsmażonymi pieczarkami i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Bezpośrednio przed podaniem posyp żurek odrobiną majeranku.
Komentarze (2)
W sam raz ten żurek na Wielkanoc. :)
Uwielbiam żurek, ale zamiast białej kiełbasy dodaję zwykłą gdyż za białą nie przepadam:)