Zrazy z enoki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2101
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego
- 500 g grzybów enoki
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- sól
- pieprz
- natka jarmużu do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie sparzyć ją wrzącą wodą, odcedzić, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i przełożyć na talerz. Mięso podzielić na kotlety o grubości 1 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i nałożyć na rozbite mięso. Grzyby enoki dokładnie oczyścić i dodać do składników. Całość zawinąć w rulony, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Wszystko skropić sosem sojowym i smażyć pod przykryciem z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu dodać do kapusty na talerzu i udekorować natką jarmużu.
Komentarze (0)