Enoki z grillowaną cielęciną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2087
Enoki z grillowaną cielęciną
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy z cielęciny
  • 20 g grzybów enoki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona sałata
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę oraz pomidory przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw, po czym wszystko polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i oprószyć szczyptą soli. Polędwicę cielęcą pokroić w cienkie plastry i oprószyć pieprzem oraz solą. Grzyby enoki oraz brokuła opłukać pod bieżącą wodą. Grzyby zalać 0,5 l lekko osolonej wody, szybko zagotować na średnim ogniu i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie oba składniki zawinąć w plastry polędwicy i przełożyć na tackę aluminiową od grilla. Wszystko zalać oliwą z oliwek wymieszaną z sosem sojowym i piec na rozpalonym grillu do miękkości. W czasie pieczenia mięso podlewać wytworzonym sosem. Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów