Enoki z grillowaną cielęciną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2087
Składniki:
- 400 g polędwicy z cielęciny
- 20 g grzybów enoki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 1 brokuł
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 cebula
- 1 czerwona sałata
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę oraz pomidory przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw, po czym wszystko polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i oprószyć szczyptą soli. Polędwicę cielęcą pokroić w cienkie plastry i oprószyć pieprzem oraz solą. Grzyby enoki oraz brokuła opłukać pod bieżącą wodą. Grzyby zalać 0,5 l lekko osolonej wody, szybko zagotować na średnim ogniu i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie oba składniki zawinąć w plastry polędwicy i przełożyć na tackę aluminiową od grilla. Wszystko zalać oliwą z oliwek wymieszaną z sosem sojowym i piec na rozpalonym grillu do miękkości. W czasie pieczenia mięso podlewać wytworzonym sosem. Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do składników.
Komentarze (0)