Lahmacun

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1930
Lahmacun
fot. Rainer Zenz (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 g drożdży
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Nadzienie:
  • 250 g mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Pomidora pokroić w cienkie plastry. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w krążki. Natkę zielonej pietruszki pokroić na kawałki.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie skropić je oliwą z oliwek, ponownie wyrobić, po czym ubić pięścią na cienkie placki.

Przygotować nadzienie: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki połączyć z mięsem mielonym w misce. Paprykę pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, dokładnie wymieszać i nałożyć cienko na przygotowane wcześniej ciasto.

Wszystko skropić sokiem cytrynowym, przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojonymi pomidorami, cytryną, czerwoną cebulą oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)