Lahmacun
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2166
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 cytryna
- 1 czerwona cebula
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 3 g drożdży
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- Nadzienie:
- 250 g mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 czerwona papryka chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Pomidora pokroić w cienkie plastry. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w krążki. Natkę zielonej pietruszki pokroić na kawałki.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie skropić je oliwą z oliwek, ponownie wyrobić, po czym ubić pięścią na cienkie placki.
Przygotować nadzienie: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki połączyć z mięsem mielonym w misce. Paprykę pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, dokładnie wymieszać i nałożyć cienko na przygotowane wcześniej ciasto.
Wszystko skropić sokiem cytrynowym, przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojonymi pomidorami, cytryną, czerwoną cebulą oraz natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie skropić je oliwą z oliwek, ponownie wyrobić, po czym ubić pięścią na cienkie placki.
Przygotować nadzienie: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki połączyć z mięsem mielonym w misce. Paprykę pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, dokładnie wymieszać i nałożyć cienko na przygotowane wcześniej ciasto.
Wszystko skropić sokiem cytrynowym, przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojonymi pomidorami, cytryną, czerwoną cebulą oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)