Serniczki ze śmietaną, owocami i migdałami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2723
Składniki:
- 250 g śmietany kremówki
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do pieczenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- Masa serowa:
- 450 g twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Jagody umyć i osączyć z wody. Płatki migdałowe przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 30 sekund, po czym ściągnąć je z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki odpowiadające foremkom do pieczenia. Wycięte krążki przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciasta.
Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wbić do niego jajka, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Nałożyć ją na krążki w foremkach do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i foremek, wyłożyć na talerz i przestudzić. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Wszystko posypać prażonymi płatkami migdałowymi i jagodami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki odpowiadające foremkom do pieczenia. Wycięte krążki przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciasta.
Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wbić do niego jajka, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Nałożyć ją na krążki w foremkach do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i foremek, wyłożyć na talerz i przestudzić. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Wszystko posypać prażonymi płatkami migdałowymi i jagodami.
Komentarze (0)