Zrazy wołowe na pomidorach z makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2633
Składniki:
- 400 dag rostbefu wołowego
- sól
- pieprz mielony
- 60 g wędzonej słoniny
- 4 pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka keczupu
- 20 g mąki
- wywar mięsny
- 400 g makaronu
- zielona natka pietruszki
Opis przygotowania:
Mięso pokrój w plastry, lekko pobij tłuczkiem, natnij brzegi, oprósz solą i pieprzem. Wędzoną słoninę pokrój drobno, stop i obrumień na niej plastry mięsa z obu stron. Wyjmij mięso, włóż na tłuszcz pokrojone pomidory, przecier pomidorowy i keczup, posól, oprósz mąką, podlej wywarem mięsnym i uduś do miękkości. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, jeszcze gorący wymieszaj z duszonymi pomidorami. Na wierzchu ułóż zrazy i wszystko posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Można także posypać serem ementalskim.
Komentarze (0)