Krakersy serowo-orzechowe z pesto

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2160
Krakersy serowo-orzechowe z pesto
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 szklanki tartego sera cheddar
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki drobnej soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • Pesto:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z tartym serem cheddar oraz drobną solą. Wlać do tego letnią wodę, dodać masło, wyrobić ciasto, rozwałkować je na grubość 0,5 mm i posypać tłuczonymi orzechami laskowymi. Następnie wyciąć kubkiem krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody, po czym drobno posiekać i przełożyć do miski. Wlać do niej oliwę z oliwek, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i łyżką nałożyć na upieczone wcześniej ciasta. Gotowe przełożyć na talerz, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, grubą solą oraz tartą gałką muszkatołową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów