Żeberka wołowe z buraczkami, oliwkami i pomarańczami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1497
Żeberka wołowe z buraczkami, oliwkami i pomarańczami
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g żeberek wołowych
  • 4 łyżki oleju
  • 4 buraczki czerwone
  • 4 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 2 pomarańcze
  • 2 żabki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Buraczki, mięso oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Pomarańcze obrać ze skóry i podzielić na plastry. Oliwki czerwone osączyć z zalewy i przekroić na połówki. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na porcje żeberka wołowe, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone wcześniej oliwki i dusić razem pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do buraczków na talerzu wraz z plastrami pomarańczy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów