Żeberka wołowe z buraczkami, oliwkami i pomarańczami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1697
Składniki:
- 400 g żeberek wołowych
- 4 łyżki oleju
- 4 buraczki czerwone
- 4 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- 2 pomarańcze
- 2 żabki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Buraczki, mięso oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Pomarańcze obrać ze skóry i podzielić na plastry. Oliwki czerwone osączyć z zalewy i przekroić na połówki. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na porcje żeberka wołowe, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone wcześniej oliwki i dusić razem pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do buraczków na talerzu wraz z plastrami pomarańczy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)