Policzki wołowe z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5101
Składniki:
- 300 g policzków wołowych (lub łopatki wołowej bez kości)
- 150 g zielonego groszku w zalewie
- 6 ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 dymka
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 szklanki maki pszennej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać masło, po czym oba składniki ubić tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Łodygę selera pokroić drobno. Groszek zielony osączyć z zalewy. Policzki wołowe lub łopatkę pokroić w cienkie plastry, oprószyć pieprzem oraz solą, obtoczyć mąką i przyrumienić z obu stron na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy z oliwek na patelni. Przyrumienione mięso ściągnąć z ognia i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać do tego pokrojoną marchew oraz łodygę selera. Warzywa oprószyć szczyptą soli, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do mięsa w naczyniu. Całość oprószyć rozmarynem i tymiankiem, skropić octem balsamicznym i zalać winem wytrawnym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z piekarnika i dodać do ubitych ziemniaków na talerzu. Gotową potrawę udekorować osączonym z zalewy zielonym groszkiem.
Komentarze (1)
Przepyszne ,ale bardzo długo trzeba piec.