Ciasto królewskie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2662
Składniki:
- Na ciasto:
- 10 wiśni kandyzowanych
- 10 g płatków migdałowych
- 5 g perełek cukierniczych
- 3,5 szklanki maki
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- otarta skorka z 1 cytryny
- Na krem:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, 1 łyżeczką cukru i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić w rondlu na małym ogniu i ściągnąć z ognia. Do stopionego masła wsypać sól, wlać ekstrakt waniliowy, wbić jajka, wsypać cukier, dodać tartą skórkę cytrynową i pomarańczową, po czym zmiksować mikserem. Mąkę przesypać do miski i wlać do niej roztarte drożdże. Dodać zmiksowane składniki i całość dokładnie wyrobić mikserem lub ręcznie. Wyrobione ciasto podzielić na dwie połówki, z czego jedną przełożyć do formy do pieczenia, drugą zaś pozostawić do nakrycia całości.
Przygotować krem: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem puszystą pianę. Mleko skondensowane postawić na małym ogniu i lekko podgrzać. Do podgrzanego dodać 2 żółtka, wymieszać, wsypać mąkę kukurydzianą i mieszać do czasu, aż powstanie gęsta masa. Powstałą masę ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać z ubitą wcześniej pianą z białek. Wymieszane składniki przełożyć na wyłożone w foremce ciasto, a potem całość nakryć drugą połową pozostawionego ciasta.
Ciasto posypać płatkami migdałowymi i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni. Piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy do pieczenia, przełożyć na talerz i udekorować perełkami cukierniczymi oraz kandyzowanymi wiśniami.
Przygotować krem: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem puszystą pianę. Mleko skondensowane postawić na małym ogniu i lekko podgrzać. Do podgrzanego dodać 2 żółtka, wymieszać, wsypać mąkę kukurydzianą i mieszać do czasu, aż powstanie gęsta masa. Powstałą masę ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać z ubitą wcześniej pianą z białek. Wymieszane składniki przełożyć na wyłożone w foremce ciasto, a potem całość nakryć drugą połową pozostawionego ciasta.
Ciasto posypać płatkami migdałowymi i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni. Piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy do pieczenia, przełożyć na talerz i udekorować perełkami cukierniczymi oraz kandyzowanymi wiśniami.
Komentarze (0)