Zrazy mięsne w sosie pieczarkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2379
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 150 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 kiszone ogórki
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Sos pieczarkowy:
- 250 ml śmietany 18%
- 30 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Mięsa oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Ogórki kiszone również pokroić w słomkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Polędwice wieprzową pokroić w plastry o grubości 1 cm i rozbić je tłuczkiem. Na rozbite mięso nałożyć plastry wędzonego boczku i pokrojone wcześniej warzywa. Całość zrolować, spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć na rozgrzany olej w rondlu i lekko przyrumienić z obu stron. Następnie zalać bulionem warzywnym, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: pieczarki umyć, obrać z błony i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie śmietanę rozmieszać z mąką, przelać ją do smażonych składników, wymieszać i zagotować.
Gotowy sos ściągnąć z ognia i zalać nim zrazy na talerzu. Wszystko udekorować szczypiorkiem
Przygotować sos: pieczarki umyć, obrać z błony i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie śmietanę rozmieszać z mąką, przelać ją do smażonych składników, wymieszać i zagotować.
Gotowy sos ściągnąć z ognia i zalać nim zrazy na talerzu. Wszystko udekorować szczypiorkiem
Komentarze (0)