Rozbratel z pappardelle w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2774
Składniki:
- 400 g rozbratela wołowego
- 30 makaronu pappardelle
- 4 łyżki oleju
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- pęczek botwiny
- sól
- pieprz
- Sos:
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 4 pieczarki
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Mięso, warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Botwinę wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać litrem lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do botwiny na talerzu. Mięso podzielić na porcje i oprószyć je szczypta soli, pieprzu i mielonym tymiankiem. Pieczarki oczyścić, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego oproszone składnikami mięso. Smażyć je do miękkości, na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skory, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego koncentrat pomidorowy, wsypać mieloną kolendrę, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skory, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego koncentrat pomidorowy, wsypać mieloną kolendrę, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.
Komentarze (0)