Rozbratel z pappardelle w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2774
Rozbratel z pappardelle w sosie pomidorowo-pieczarkowym
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g rozbratela wołowego
  • 30 makaronu pappardelle
  • 4 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • pęczek botwiny
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 4 pieczarki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Mięso, warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Botwinę wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać litrem lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do botwiny na talerzu. Mięso podzielić na porcje i oprószyć je szczypta soli, pieprzu i mielonym tymiankiem. Pieczarki oczyścić, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników na talerzu. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego oproszone składnikami mięso. Smażyć je do miękkości, na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skory, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego koncentrat pomidorowy, wsypać mieloną kolendrę, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów