Stek w sosie kawowo-pieczarkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1755
Stek w sosie kawowo-pieczarkowym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 4 pieczarki
  • 3 łyżki bourbona
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej kawy instant
  • 1 ząbek czosnku
  • 1łyżka posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Polędwicę umyć, osączyć z wody, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć po 2,5 minuty z obu stron na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je przez 1 minutę. Następnie wlać do tego bourbona oraz wodę i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać kawę instant i wymieszać. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego natkę zielonej pietruszki i wlać śmietanę. Wszystko wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do polędwicy na talerzu.

Komentarze (1)

kawę rozpuszczalną (instant) trzeba mielić ?

Podobne przepisy

Więcej przepisów