Stek w sosie kawowo-pieczarkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1994
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Sos:
- 4 pieczarki
- 3 łyżki bourbona
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej kawy instant
- 1 ząbek czosnku
- 1łyżka posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Polędwicę umyć, osączyć z wody, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć po 2,5 minuty z obu stron na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je przez 1 minutę. Następnie wlać do tego bourbona oraz wodę i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać kawę instant i wymieszać. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego natkę zielonej pietruszki i wlać śmietanę. Wszystko wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do polędwicy na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je przez 1 minutę. Następnie wlać do tego bourbona oraz wodę i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać kawę instant i wymieszać. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego natkę zielonej pietruszki i wlać śmietanę. Wszystko wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do polędwicy na talerzu.
Komentarze (1)
kawę rozpuszczalną (instant) trzeba mielić ?