Baeckeoffe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2716
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 300 g łopatki jagnięcej bez kości
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- Na marynatę:
- 80 ml białego wina wytrawnego
- 3 goździki
- 3 ziarna jałowca
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 łyżki masła do wysmarowania
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.
Przygotować marynatę: mięso wieprzowe, wołowe oraz jagnięce oprószyć szczyptą soli i pieprzu, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonego mięsa. Por pokroić na kawałki i dodać do składników wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu i jałowca. Następnie zalać winem wytrawnym, dokładnie wymieszać i wstawić na 8 godzin do lodówki.
Ziemniaki, marchew oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 7 mm i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Mięso wyciągnąć i osączyć z marynaty. Na ciasto nakładać warstwami najpierw pokrojone ziemniaki, potem marchew i cebulę. Nałożone składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i skropić oliwą z oliwek. Następnie na to nałożyć warstwę osączonego z zalewy mięsa. Na mięso przełożyć znowu pokrojone warzywa, skropić je oliwą, oprószyć przyprawami i z powrotem nałożyć mięso. Czynność tę powtarzać, aż do wyczerpania składników.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do miękkości składników. Upieczoną potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Przygotować marynatę: mięso wieprzowe, wołowe oraz jagnięce oprószyć szczyptą soli i pieprzu, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonego mięsa. Por pokroić na kawałki i dodać do składników wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu i jałowca. Następnie zalać winem wytrawnym, dokładnie wymieszać i wstawić na 8 godzin do lodówki.
Ziemniaki, marchew oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 7 mm i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Mięso wyciągnąć i osączyć z marynaty. Na ciasto nakładać warstwami najpierw pokrojone ziemniaki, potem marchew i cebulę. Nałożone składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i skropić oliwą z oliwek. Następnie na to nałożyć warstwę osączonego z zalewy mięsa. Na mięso przełożyć znowu pokrojone warzywa, skropić je oliwą, oprószyć przyprawami i z powrotem nałożyć mięso. Czynność tę powtarzać, aż do wyczerpania składników.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do miękkości składników. Upieczoną potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (1)
Dzisiaj dostałam brytwankę, postaram się zakupić produkty i zrobię smaczną i zdrową potrawę, potem napiszę jakie było, Myślę,że w tygodniu się wypowiem. Pozdrawiam.