Baeckeoffe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2501
Baeckeoffe
fot. lejoe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 300 g łopatki jagnięcej bez kości
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • Na marynatę:
  • 80 ml białego wina wytrawnego
  • 3 goździki
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 łyżki masła do wysmarowania
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.

Przygotować marynatę: mięso wieprzowe, wołowe oraz jagnięce oprószyć szczyptą soli i pieprzu, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonego mięsa. Por pokroić na kawałki i dodać do składników wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu i jałowca. Następnie zalać winem wytrawnym, dokładnie wymieszać i wstawić na 8 godzin do lodówki.

Ziemniaki, marchew oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 7 mm i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Mięso wyciągnąć i osączyć z marynaty. Na ciasto nakładać warstwami najpierw pokrojone ziemniaki, potem marchew i cebulę. Nałożone składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i skropić oliwą z oliwek. Następnie na to nałożyć warstwę osączonego z zalewy mięsa. Na mięso przełożyć znowu pokrojone warzywa, skropić je oliwą, oprószyć przyprawami i z powrotem nałożyć mięso. Czynność tę powtarzać, aż do wyczerpania składników.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do miękkości składników. Upieczoną potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (1)

Dzisiaj dostałam brytwankę, postaram się zakupić produkty i zrobię smaczną i zdrową potrawę, potem napiszę jakie było, Myślę,że w tygodniu się wypowiem. Pozdrawiam.