Mee pok

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2311
Mee pok
fot. zrzka2010 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g karkówki wołowej bez kości
  • 30 g makaronu wstążki
  • 6 grzybów shitake
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, szczypiorek oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na kawałki. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, po czym dodać do niego pokrojoną dymkę i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone wcześniej grzyby oraz mięso. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zrumienić, po czym wlać sos sojowy, dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać bułką tartą i pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów