Mee pok
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2311
Składniki:
- 200 g karkówki wołowej bez kości
- 30 g makaronu wstążki
- 6 grzybów shitake
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka bułki tartej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, szczypiorek oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na kawałki. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, po czym dodać do niego pokrojoną dymkę i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone wcześniej grzyby oraz mięso. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zrumienić, po czym wlać sos sojowy, dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać bułką tartą i pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)