Palące ragout z indyka z bananami i dzikim ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3708
Składniki:
- 200 g dzikiego ryżu
- sól
- 100 g szalotki
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 duża marchewka
- 2 banany
- 500 g piersi z indyka
- 2 łyżki stołowe masła
- szczypta pieprzu Cayenne
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż należy odmierzyć za pomocą szklanki, następnie przesypać do sitka i umyć pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka zalewając podwójną porcją wody odmierzoną za pomocą szklanki.
Ściągnąć skórki z szalotek pokroić w kostkę.
Papryczki chili umyć, wypestkować i posiekać (najlepiej robić to używając rękawic kuchennych, aby nie podrażnić skóry!!!)
Umyć a następnie obrać ze skóry marchew i banany, potem posiekać: marchew w kostkę a banany pokroić na plasterki.
Mięso z indyka opłukać pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć i pokroić na drobne kawałki.
Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć mięso przez około 3 minuty. Wyjąć mięso z patelni a na to miejsce włożyć posiekane szalotki, chili i marchew i smażyć w tłuszczu 2 do 3 minuty. Doprawić pieprzem Cayenne, sosem sojowym, solą i pieprzem (aby była bardzo pikantna).
Na koniec dodać ugotowany ryż i wyjęte mięso z indyka i całość krótko podgrzać.
Jeżeli chcemy, aby oprócz marchewki znalazły się jeszcze inna warzywa można np.: dodać groszek z puszki i inne rodzaje papryki pokrojone w kostkę.
Ściągnąć skórki z szalotek pokroić w kostkę.
Papryczki chili umyć, wypestkować i posiekać (najlepiej robić to używając rękawic kuchennych, aby nie podrażnić skóry!!!)
Umyć a następnie obrać ze skóry marchew i banany, potem posiekać: marchew w kostkę a banany pokroić na plasterki.
Mięso z indyka opłukać pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć i pokroić na drobne kawałki.
Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć mięso przez około 3 minuty. Wyjąć mięso z patelni a na to miejsce włożyć posiekane szalotki, chili i marchew i smażyć w tłuszczu 2 do 3 minuty. Doprawić pieprzem Cayenne, sosem sojowym, solą i pieprzem (aby była bardzo pikantna).
Na koniec dodać ugotowany ryż i wyjęte mięso z indyka i całość krótko podgrzać.
Jeżeli chcemy, aby oprócz marchewki znalazły się jeszcze inna warzywa można np.: dodać groszek z puszki i inne rodzaje papryki pokrojone w kostkę.
Komentarze (0)