Przegrzebki z porem w sosie pieczarkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2635
Składniki:
- 10 przegrzebek mrożonych
- 2 małe pory
- 1 marchew
- 1 czerwona cebula
- pęczek szpinaku
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
- Na sos pieczarkowy:
- 150 ml śmietany 18 %
- 20 dag małych pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Pory pokroić w cienkie, podłużne paski. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew pokroić w talarki. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli, umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na patelni na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie do zeszklonej cebuli, dodać pokrojone pory, marchew, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego szpinak i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do przegrzebek.
Przygotować sos pieczarkowy: pieczarki umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki oprószyć mieloną papryką, szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać do całości i zagotować Następnie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować sos pieczarkowy: pieczarki umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki oprószyć mieloną papryką, szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać do całości i zagotować Następnie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)