Przegrzebki z porem w sosie pieczarkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2635
Przegrzebki z porem w sosie pieczarkowym
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 przegrzebek mrożonych
  • 2 małe pory
  • 1 marchew
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek szpinaku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Na sos pieczarkowy:
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 20 dag małych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Pory pokroić w cienkie, podłużne paski. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew pokroić w talarki. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli, umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na patelni na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie do zeszklonej cebuli, dodać pokrojone pory, marchew, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego szpinak i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do przegrzebek.

Przygotować sos pieczarkowy: pieczarki umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki oprószyć mieloną papryką, szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać do całości i zagotować Następnie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów