Pulpety mięsne w sosie słodko-kwaśnym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6322
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 cukinia
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 słoik gotowego sosu słodko-kwaśnego z bambusem
- natka zielonej pietruszki
- maggi
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kromki suchego chleba namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym odcisnąć je w ręku i dodać do mięsa mielonego. Do mięsa wbić jajko, dodać pokrojoną drobno cebulę, połowę zielonej natki pietruszki (pozostała połowę pozostawić do dekoracji), szczyptę soli oraz pieprzu, kilka kropel maggi i dobrze wymieszać. Wymieszane mięso uformować w kulki. Zagotować około 1 l wody i na wrzątek wrzucić kulki z mięsem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i odcedzić. Gotowy sos słodko-kwaśny rozgrzać na patelni, dodać do niego pulpety mięsne i dusić pod przykryciem do 5 minut. Po tym czasie pulpety przełożyć na talerz wraz z sosem. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, zeszklić i przełożyć na mięso. Całość udekorować pokrojonym w krążki zielonym ogórkiem i natką pietruszki.
Komentarze (0)