Pieczeń z jelenia z żurawiną i sosem pieczarkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3447
Pieczeń z jelenia z żurawiną i sosem pieczarkowym
fot. ivva / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g żurawiny do mięs
  • 100 g wędzonej słoniny
  • natka selera
  • Na marynatę:
  • 400 ml wody
  • 200 ml octu 10%
  • 1 kg udźca z jelenia bez kości
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 1 liść laurowy
  • Na sos pieczarkowy:
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 30 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso z jelenia umyć, osączyć z wody i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Zagotować wodę z octem, następnie zagotowane składniki wymieszać z mielonym jałowcem, pokruszonym liściem laurowym, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać składnikami mięso w naczyniu. Zalane mięso odstawić na 10 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso osączyć z zalewy, nakłuć w wielu miejscach nożem i naszpikować pokrojoną na drobne kawałki wędzona słoniną. Naszpikowane mięso przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C do miękkości. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, osaczyć z tłuszczu, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Na pokrojone mięso wyłożyć żurawinę do mięs.

Przygotować sos pieczarkowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony, po czym pokroić w cienkie plastry i dodać do zeszklonego czosnku. Składniki smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Potem mąkę zmieszać ze śmietaną, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do smażonych składników. Całość dokładnie wymieszać, szybko zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów