Pieczeń z jelenia z żurawiną i sosem pieczarkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3447
Składniki:
- 100 g żurawiny do mięs
- 100 g wędzonej słoniny
- natka selera
- Na marynatę:
- 400 ml wody
- 200 ml octu 10%
- 1 kg udźca z jelenia bez kości
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego jałowca
- 1 liść laurowy
- Na sos pieczarkowy:
- 200 ml śmietany 12 %
- 30 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso z jelenia umyć, osączyć z wody i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Zagotować wodę z octem, następnie zagotowane składniki wymieszać z mielonym jałowcem, pokruszonym liściem laurowym, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać składnikami mięso w naczyniu. Zalane mięso odstawić na 10 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso osączyć z zalewy, nakłuć w wielu miejscach nożem i naszpikować pokrojoną na drobne kawałki wędzona słoniną. Naszpikowane mięso przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C do miękkości. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, osaczyć z tłuszczu, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Na pokrojone mięso wyłożyć żurawinę do mięs.
Przygotować sos pieczarkowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony, po czym pokroić w cienkie plastry i dodać do zeszklonego czosnku. Składniki smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Potem mąkę zmieszać ze śmietaną, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do smażonych składników. Całość dokładnie wymieszać, szybko zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować natką selera.
Przygotować sos pieczarkowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony, po czym pokroić w cienkie plastry i dodać do zeszklonego czosnku. Składniki smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Potem mąkę zmieszać ze śmietaną, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do smażonych składników. Całość dokładnie wymieszać, szybko zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)