Zrazy jagnięce z ciecierzycą i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2112
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 25 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do głębokiego smażenia
- sol
- pieprz
- Na zrazy:
- 300 g karkówki jagnięcej bez kości
- 2 czerwona papryki
- 2 kiszone ogórki
- 2 jajka
- 1 szklanka posypki Panko
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w podłużne plastry. Ogórki kiszone pokroić w słomkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Przygotować zrazy: mięso jagnięce podzielić na porcje i rozbić je tłuczkiem. Na rozbite mięso przełożyć pokrojoną paprykę, ogórka i posypać pokrojoną cebulą. Całość zawinąć w rulony. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko. Zawinięte składniki panierować w roztrzepanych jajkach, potem w posypce i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do zrumienionego boczku. Składniki dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych wcześniej zrazów.
Przygotować zrazy: mięso jagnięce podzielić na porcje i rozbić je tłuczkiem. Na rozbite mięso przełożyć pokrojoną paprykę, ogórka i posypać pokrojoną cebulą. Całość zawinąć w rulony. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko. Zawinięte składniki panierować w roztrzepanych jajkach, potem w posypce i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do zrumienionego boczku. Składniki dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych wcześniej zrazów.
Komentarze (0)