Zrazy jagnięce z ciecierzycą i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2112
Zrazy jagnięce z ciecierzycą i boczkiem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 25 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sol
  • pieprz
  • Na zrazy:
  • 300 g karkówki jagnięcej bez kości
  • 2 czerwona papryki
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posypki Panko

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w podłużne plastry. Ogórki kiszone pokroić w słomkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Przygotować zrazy: mięso jagnięce podzielić na porcje i rozbić je tłuczkiem. Na rozbite mięso przełożyć pokrojoną paprykę, ogórka i posypać pokrojoną cebulą. Całość zawinąć w rulony. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko. Zawinięte składniki panierować w roztrzepanych jajkach, potem w posypce i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do zrumienionego boczku. Składniki dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do usmażonych wcześniej zrazów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów