Żeberka jagnięce z batatami i kalafiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2794
Żeberka jagnięce z batatami i kalafiorem
fot. Edsel / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g żeberek jagnięcych
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ziemniaki bataty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kalafior
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, przełożyć do rondla i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, doprawić szczyptą soli, zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do batatów na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i natrzeć nim żeberka jagnięce. Natarte przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć je mielonym pieprzem i smażyć do miękkości. Kiedy zmiękną, doprawić je do smaku szczyptą soli. Gotowe ściągną z patelni, podzielić na porcje i dodać do potrawy. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno i przełożyć ją do miski. Do kolendry wlać oliwę z oliwek, po czym oba składniki razem rozetrzeć łyżeczką i polać tym całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów