Żeberka jagnięce z batatami i kalafiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2794
Składniki:
- 500 g żeberek jagnięcych
- 4 łyżki oleju
- 4 ziemniaki bataty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały kalafior
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, przełożyć do rondla i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, doprawić szczyptą soli, zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do batatów na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i natrzeć nim żeberka jagnięce. Natarte przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć je mielonym pieprzem i smażyć do miękkości. Kiedy zmiękną, doprawić je do smaku szczyptą soli. Gotowe ściągną z patelni, podzielić na porcje i dodać do potrawy. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno i przełożyć ją do miski. Do kolendry wlać oliwę z oliwek, po czym oba składniki razem rozetrzeć łyżeczką i polać tym całość.
Komentarze (0)