Żeberka jagnięce z pistacjami i sosem sojowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3861
Składniki:
- 150 ml ciemnego sosu sojowego
- 6 łyżek oleju
- 4 żeberka jagnięce
- 2 szklanki tłuczonych pistacji
- 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
- 1 żółta cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone warzywa, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Żeberka wysmarować pozostałym olejem, po czym oprószyć je pieprzem, solą i mielonym jałowcem, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do miękkości, a gotowe wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje, obtoczyć tłuczonymi pistacjami i dodać do składników na talerzu. Gotowy sos sojowy rozgrzać w rondlu na małym ogniu, po czym przelać go do całości. Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)