Żeberka jagnięce z piekarnika
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 11559
Składniki:
- 6 żeberek jagnięcych
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 ziarna jałowca
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- pieprz sól
Opis przygotowania:
Mięso umyć, podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą tymiankiem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie dodać do niego pokrojony drobno czosnek i ziarna jałowca. Zalać olejem i sosem sojowym, następnie odstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawić mięso z marynatą i piec do miękkości. W czasie pieczenia mięso podlewać marynatą z pieczenia. Ziemniaki obrać ze skóry, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Dodać do tego upieczone mięso, polać sosem z pieczenia i udekorować gałązka rozmarynu.
Komentarze (0)