Żeberka jagnięce z piekarnika

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 11559
Żeberka jagnięce z piekarnika
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 żeberek jagnięcych
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • pieprz sól

Opis przygotowania:

Mięso umyć, podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą tymiankiem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie dodać do niego pokrojony drobno czosnek i ziarna jałowca. Zalać olejem i sosem sojowym, następnie odstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawić mięso z marynatą i piec do miękkości. W czasie pieczenia mięso podlewać marynatą z pieczenia. Ziemniaki obrać ze skóry, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Dodać do tego upieczone mięso, polać sosem z pieczenia i udekorować gałązka rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów