Krem dyniowo-wiśniowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1785
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 10 g tłuczonych orzechów włoskich
- 10 g płatków migdałowych
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka suszonych wiśni
- 1 kg miąższu z dyni
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Pokrojoną dynię zasypać cukrem, oprószyć szczyptą soli, zalać wodą do połowy i gotować na średnim ogniu do czasu, aż zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia. Suszone wiśnie sparzyć 1 szklanką wody, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do ugotowanej dyni. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć ją na talerz, posypać tłuczonymi orzechami, płatkami migdałowymi i zalać syropem klonowym. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszysta pianę, a ubitą przełożyć do szprycy i udekorować gotowy deser.
Komentarze (0)