Żeberka jagnięce z bobem i batatami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3119
Składniki:
- 4 żeberka jagnięce
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 kg batatów
- 30 g bobu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mielonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc z masłem i wyłożyć na talerz. Żeberka podzielić na porcje. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Żeberka przełożyć do naczynia do zapiekania i oprószyć je mielonym oregano, tymiankiem, pieprzem, solą oraz pokrojonym czosnkiem. Wszystko zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do miękkości. W czasie pieczenia mięso podlewać wytworzonym sosem. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dodać do batatów. Bób zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do potrawy. Wszystko polać sosem sojowym.
Komentarze (0)