Vindaloo wegetariańskie z curry
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2887
Składniki:
- 200 g jedwabistego tofu
- 200 g ciecierzycy w zalewie
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 lyżeczka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Paprykę czerwon pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Tofu pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego curry, kminek, gorczycę i mielona paprykę chili. Smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund, potem dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz tofu. Wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać wino wytrawne, ocet balsamiczny, dodać pokrojoną wcześniej czerwona paprykę, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielonej papryki chili, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ryż. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)