Kotlety jagnięce z marchewką i ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2027
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa jagnięcego
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 4 rzodkiewki z liśćmi do dekoracji
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Rzodkiewki z liśćmi wyłożyć na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na liście rzodkiewki. Mięso mielone przełożyć do miski. Ciecierzycę osączyć z zalewy, utłuc tłuczkiem na drobną miazgę i dodać do mielonego mięsa w misce. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do mięsa z ciecierzycą. Czosnek o brać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Wbić do nich jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i wyrobić ręcznie. Następnie uformować z tego małe kotlety i smażyć na na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko polać jogurtem greckim i posypać mieloną papryką chili.
Komentarze (0)