Ziołowa sałatka z pieczonych buraczków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1650
Składniki:
- 4 duże czerwone buraczki
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczka mieszanki ziołowej za'atar
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
- sól
Opis przygotowania:
Buraczki dobrze umyć, osączyć z wody i zawinąć w aluminiową folię do grilla. Następnie wsadzić je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu wyciągnąć je z piekarnika, odwinąć z folii, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Do pokrojonych buraczków dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać 1 łyżeczkę mieszanki ziołowej za'atar i wlać do tego 3 łyżki jogurtu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Składniki w mikserze doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć je do miseczek. Wszystko posypać sezamem, pozostała częścią mieszanki ziołowej za'atar i zalać jedną łyżką jogurtu greckiego
Komentarze (0)