Ziołowa sałatka z pieczonych buraczków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1650
Ziołowa sałatka z pieczonych buraczków
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże czerwone buraczki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczka mieszanki ziołowej za'atar
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • sól

Opis przygotowania:

Buraczki dobrze umyć, osączyć z wody i zawinąć w aluminiową folię do grilla. Następnie wsadzić je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu wyciągnąć je z piekarnika, odwinąć z folii, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Do pokrojonych buraczków dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać 1 łyżeczkę mieszanki ziołowej za'atar i wlać do tego 3 łyżki jogurtu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Składniki w mikserze doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć je do miseczek. Wszystko posypać sezamem, pozostała częścią mieszanki ziołowej za'atar i zalać jedną łyżką jogurtu greckiego

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów