Żeberka cielęce z fasolą, groszkiem i kiwi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2308
Składniki:
- 150 g zielonego groszku w zalewie
- 50 g żeberek cielęcych
- 30 g białej fasoli
- 5 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka bułki tartej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć w 2 szklankach lekko osolonej wody przez 3 godziny, po czym ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Żeberka umyć, osączyć z wody, natrzeć solą oraz pieprzem i podzielić na porcje. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego żeberka i dusić pod przykryciem do miękkości. Uduszone mięso przełożyć na talerz. Do pozostawionego tłuszczu z duszenia dodać przecier pomidorowy i fasolę. Smażyć przez 1,5 minuty, potem dodać do mięsa. Groszek zielony osączyć z zalewy. Kiwi umyć, obrać ze skóry, pokroić na kawałki, połączyć z groszkiem oraz drobno pokrojona natką pietruszki i razem zmiksować. Zmiksowane składniki wyłożyć na mięso i posypać bułką tartą.
Komentarze (0)