Eskalopki cielęce z risotto grzybowym i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2441
Eskalopki cielęce z risotto grzybowym i szynką
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki cielęcej
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 6 plastrów szynki wędzonej
  • 6 liści świeżej szałwii
  • 6 pieczarek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz marchew umyć i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać bulionem warzywnym i dodać do tego pokrojone składniki. Następnie doprawić pieprzem oraz solą i ugotować do miękkości. Ugotowane odparować i wyłożyć na talerz.
Przygotować eskalopki: łopatkę cielęcą pokroić na 6 cienkich plastrów. Potem oprószyć je
pieprzem oraz solą i połączyć z 6 plastrami szynki oraz liśćmi szałwii. Wszystko spiąć wykałaczkami i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zrumienionych składników wlać wino wytrawne, przykryć i
dusić do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z duszonego sosu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów