Eskalopki cielęce z risotto grzybowym i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3430
Składniki:
- 300 g łopatki cielęcej
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 6 plastrów szynki wędzonej
- 6 liści świeżej szałwii
- 6 pieczarek
- 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz marchew umyć i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać bulionem warzywnym i dodać do tego pokrojone składniki. Następnie doprawić pieprzem oraz solą i ugotować do miękkości. Ugotowane odparować i wyłożyć na talerz.
Przygotować eskalopki: łopatkę cielęcą pokroić na 6 cienkich plastrów. Potem oprószyć je
pieprzem oraz solą i połączyć z 6 plastrami szynki oraz liśćmi szałwii. Wszystko spiąć wykałaczkami i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zrumienionych składników wlać wino wytrawne, przykryć i
dusić do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z duszonego sosu i dodać do całości.
Przygotować eskalopki: łopatkę cielęcą pokroić na 6 cienkich plastrów. Potem oprószyć je
pieprzem oraz solą i połączyć z 6 plastrami szynki oraz liśćmi szałwii. Wszystko spiąć wykałaczkami i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zrumienionych składników wlać wino wytrawne, przykryć i
dusić do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z duszonego sosu i dodać do całości.
Komentarze (0)