Char Siu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2931
Char Siu
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • natka zielonej kolendry
  • Na marynatę:
  • 3/4 szklanki sosu Hoisin
  • 1/3 szklanki płynnego miodu lipowego
  • 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina Sherry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mięso oraz natkę kolendry umyć i osączyć z wody. Żeberka wieprzowe pokroić na porcje.

Przygotować marynatę: do miski wlać sos Hoisin, sos sojowy, miód oraz wino wytrawne.Wsypać do tego cukier, przyprawę pięciu smaków, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. Następnie włożyć pokrojone mięso, dokładnie pokryć je składnikami marynaty i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, przełożyć wszystko do brytfanki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, osączyć z zalewy i przełożyć na talerz. Gotowe udekorować natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów