Char Siu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3221
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- natka zielonej kolendry
- Na marynatę:
- 3/4 szklanki sosu Hoisin
- 1/3 szklanki płynnego miodu lipowego
- 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina Sherry
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mięso oraz natkę kolendry umyć i osączyć z wody. Żeberka wieprzowe pokroić na porcje.
Przygotować marynatę: do miski wlać sos Hoisin, sos sojowy, miód oraz wino wytrawne.Wsypać do tego cukier, przyprawę pięciu smaków, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. Następnie włożyć pokrojone mięso, dokładnie pokryć je składnikami marynaty i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, przełożyć wszystko do brytfanki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, osączyć z zalewy i przełożyć na talerz. Gotowe udekorować natką zielonej kolendry.
Przygotować marynatę: do miski wlać sos Hoisin, sos sojowy, miód oraz wino wytrawne.Wsypać do tego cukier, przyprawę pięciu smaków, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. Następnie włożyć pokrojone mięso, dokładnie pokryć je składnikami marynaty i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, przełożyć wszystko do brytfanki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, osączyć z zalewy i przełożyć na talerz. Gotowe udekorować natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)